Nieuws

Website digitaal erfgoed

'Vorige week heb ik een mail van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gekregen dat ze mijn site over de Groninger gijzelaars aanmerken als digitaal erfgoed. De KB is wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties. Hierin staat dat KB het als haar taak ziet ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering. Om die reden worden sites gearchiveerd die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving.

Ook de 'zustersites' www.razziabeverwijk.nl van Cor Bart en www.merwedegijzelaars.nl van Anja van der Starre is de eer van digitaal archiveren te beurt gevallen. Een heuglijk feit waar wij, als initiatiefnemers en beheerders, bijzonder mee ingenomen zijn.

De sites zullen vanaf 17 maart 2016 gearchiveerd en duurzaam opgeslagen gaan worden. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies opgenomen worden. De archiefversies worden beschikbaar gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB'.

 

Henk Brondijk | Vrijdag 26 Februari 2016, 10:00

Herdenking Kamp Amersfoort

Op zondag 19 april 2015 is het 70 jaar geleden dat Kamp Amersfoort door de Duitse autoriteiten officieel werd overgedragen aan mevrouw Loes H.M.A. van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. Vanaf 14:25 uur wordt deze gebeurtenis tijdens een officiële plechtigheid in de herdenkingstent herdacht. Bestuur en medewerkers van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn en vragen u vriendelijk tussen 14:00 uur en 14:15 uur, tijdens het muzikale voorprogramma, plaats te nemen.

Bij de herdenking zullen de heer mr. J.P.H. Donner (Vice-President van de Raad van State) en oud- gevangene van Kamp Amersfoort de heer dr. N.J.H. van Hasselt een korte voordracht houden.

Na het in acht nemen van twee minuten herinneringsstilte start het defilé langs het monument 'Gevangene voor het Vuurpeloton' aan het einde van de voormalige schietbaan. De eerste krans zal worden gelegd door twee oud-gevangenen. Aan iedere aanwezige wordt een roos uitgereikt die bij het beeld ‘De Stenen Man' wordt neergelegd.

De muzikale begeleiding wordt dit jaar verzorgd door het Politie Orkest Noord-Nederland (PONN) en het Ensemble 'Le Nuove Musiche' zal de vocale bijdrage leveren.

In verband met het 70-jarig jubileum zal de herdenking tussen 14:00 uur en 16:00 uur live worden uitgezonden door de NOS.

Namens bestuur en medewerkers, Mw. W.J.M. Meershoek
directeur 

 

P.S.

Voor meer informatie en aanmeldingen ga naar http://www.kampamersfoort.nl/p/19-april

Henk Brondijk | Vrijdag 20 Maart 2015, 12:29

Plaquette ziekenbarak Zöschen

Augustus 2014 is het 70 jaar geleden dat het A.E.L. kamp in Zöschen werd geopend. Om dit te herdenken is er door de Heimat-und Geschichtverein van Zöschen een plaquette onthuld aan de muur van de toenmalig ziekenbarak van het kamp waar in 8 maanden tijd 500 gevangenen zijn gestorven.

De foto's zijn te zien in het foto album elders op deze site.

Henk Brondijk | Zaterdag 16 Augustus 2014, 16:28

Herdenkingsreis Duitsland 2014

De Heer Bart uit Beverwijk heeft ook dit jaar weer een herdenkinsreis naar Duitsland georganiseerd. Er zijn nog plaatsen vrij.  De gegevens vind u in het bijgesloten pdf bestand. Mocht u belangstelling of nog vragen hebben kunt u contact opnemen met de Heer Bart of met mij.

Bevestigingsbrief herdenkingsreis 29 mei tm 2 juni 2014
Henk Brondijk | Zondag 27 April 2014, 16:24

Herdenking Bedum 2014

Herdenkings programma van Bedum 2014

Rectificatie; De herdenkingsbijeenkomst van 25 april begint in plaats van 10.30 om 12.00

Herdenking Bedum 2014
Henk Brondijk | Woensdag 2 April 2014, 11:56
« 1 2 3 4 5 6 »