Gastenboek

Schrijf iets in het gastenboek »

Er staan 45 berichten in het gastenboek.
« 1 2 3 »
Wat een mooi digitaal document. Kippenvel bij het lezen. Dank je wel.
karin | Donderdag 18 April 2024, 08:32
Via de link voor e-mailcontact krijg ik geen emailadres te zien. Vandaar via deze wijze.
Mijn opa Hendrik Buikema heeft in Spergau gezeten. Ik ben aan het uitzoeken het hoe en het wat. Ik heb een eerste registratie van hem in Duitsland gevonden: 16-6-1942. Hij is op 19-4-1944 in Mersseburg overleden.
Ik las dat op de site bij Spergau staat dat er een kaartenbak bestaat, maar dat deze nog niet beschikbaar is.
Ik heb de volgende reactie ontvangen. Mogelijk heeft u hier ook iets aan:

stadtarchiv@merseburg.de
Es gibt einen Geschichtsverein, der sich mit dem Arbeitslager Spergau befasst und nach telefonischer Auskunft auch ein Buch mit Listen von Gefangenen besitzt. Ich habe Ihre E-Mail an Frau Edda Schaaf, die Vorsitzende des Vereines weitegeleitet. Sie wird Ihnen antworten.
Mit freundlichen Grüßen aus Merseburg

i. A. Sylvia Kretzschmar
Archivassistentin


Stadt Merseburg
Kulturamt
SG Archiv und Bibliothek
König-Heinrich-Straße 20
06217 Merseburg

Tel.: 03461 / 445 911
Fax: 03461 / 445 919

Internet: www.merseburg.de
Harma Olsthoorn | Dinsdag 30 Mei 2023, 13:06
Mijn vader Henk de Haan en Jan zaten samen op de HBS in Groningen. Hij noemde Jan altijd zijn beste vriend. Zij fietsten samen naar school vanuit Bedum. Hij heeft vaak verteld over de razzia en het verlies van zijn vriend Jan. Na afloop van de begrafenis van de oudste zus Thea in mei 2021 hebben wij bij toeval het monument ontdekt en er een foto van genomen. Mijn vader is afgelopen februari op 96-jarige leeftijd overleden en tijdens zijn afscheid is het verhaal van deze razzia en een foto van het monument getoond.
Bas de Haan | Zondag 16 April 2023, 21:28
Vandaag met belangstelling jullie site en dagboek van Jan Brondijk gelezen. Ben onder de indruk van de beschrijvingen van een geschiedenis die ik niet kende! Succes met jullie activiteiten!
Jan D. Haijer | Zondag 22 Januari 2023, 16:53
Ik onderzoek de familie Eissens, welke verantschaappen heeft met de familie Tuitman uit Middelstum.
Van beide families heb ik personen in de genealogie staan.
Evenwel ontbrak Berend Tuitman (1923-1945).
Een andere reden om Berend Tuitman zou kunnen hebben opgenomen was het feit dat hij oorlogsslachtoffer is.
Onder deze noemer heb hen ook ondergebracht in mijn genealogie.
wiert van der veen | Dinsdag 15 November 2022, 14:54
Mijn naam is Jan Peter Smit, jongste zoon van Heero Smit. Hij is destijds opgepakt bij de razzia in Zuidwolde en werd naar Kamp Mascherode gebracht. Na het bombardement is hij, met 3 andere jongens, terug gelopen naar Nederland. Net als vele anderen, sprak mijn vader bijna nooit over zijn tijd in het kamp. Ik ben op zoek naar alle informatie die anderen hebben over mijn vader. Bijvoorbeeld: heeft iemand zijn naam ooit horen noemen door een andere Mascherode gevangene? Wie kent een naam van iemand die met Heero Smit is teruggelopen naar Limburg en daarna terug is gegaan naar het Noorden? Alle informatie is welkom. Alvast enorm veel dank.
Jan Peter Smit | Maandag 15 Augustus 2022, 18:07
Hallo,
Ik zie net een Kornelis Bosma uit Middelstum geboren in 1925 op de lijst staan. Mijn overgrootopa was Jakob Bosma, kweker in Middelstum. Het moet familie zijn, want er was maar 1 kwekerij Bosma in die tijd. Heeft iemand enig idee wat de link met mijn overgrootopa is?

Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Merel
Merel Alberts | Woensdag 15 Juni 2022, 16:17
Hoi Henk,
Mijn naam is Henk Medema, woon in Middelstum en zoon van Hindrik Medema. In 1979 ben ik met mijn partner en vader en moeder naar Leipzig geweest. Daar hebben we de gedenkplaats bij Lippendorf / Perez opgezocht. Alhoewel het daar vanwege uitbreiding van de vele grote fabriekscomplexen lastig vinden was, herinnerde mijn vader wel een aantal oudere fabrieken en zelfs een kroegje met de naam "Unter den Linden". Mijn vader is na de bevrijding met vier andere kamp-en dorpsgenoten op gestolen fietsen terug gefietst naar Middelstum, zo'n 650 km. Hier hebben ze ongeveer drie weken over gedaan.
Ik had voor 2020 i.h.k.v. "75 jaar vrijheid" het plan gemaakt om deze reis ook met 5 kameraden te maken. Met de auto naar Leipzig en op de fiets terug. Door de Corona is dat tot nog toe helaas niet gelukt.
In 2022 willen het weer proberen.
We vertrekken uit Middelstum op 28 april en zijn terug op 5 mei 2022. De eerste dag van de reis bezoeken we het Friedensfahrt museum nabij Schonebeck. De 2e dag gaan we naar het monument bij Lippendorf. Het monument willen we een poetsbeurt geven. Daarna gaan we dezelfde dag nog een bezoek brengen aan Leipzig. Vanaf de derde dag rijden we op de fiets terug naar Groningen, zo’n 100 km per dag en hopen dan op 5 mei 2022 Middelstum weer binnen te fietsen.
Henk Medema | Dinsdag 2 November 2021, 22:08
Beste Henk,
Dank voor deze prachtige website / gedenk voor allen die de oorlog direct en indirect hebben meegemaakt.
Mijn vader Wim Scholtens heeft het overleefd, hij zat eerst in kamp Amersfoort, daarna in het dorp Walbeck en werkte iedere dag in de zoutmijn Gazelle, Niet alleen met "Haftlinge" uit Nederland, ook uit oa de Oekraine en Polen.
Hij is dit jaar overleden op 94-jarige leeftijd op 31 mei 2020. Hij kwam van origine uit Kloosterburen en was op weg naar school in Limburg, toen hij werd opgepakt, samen met vele anderen.
Ik wens dat mensen van de oorlog leren.
Deze website geeft veel goede informatie en achtergrond en maakt het ook persoonlijk.
Nogmaals zeer veel dank voor al je inzet.
Simone Scholtens | Vrijdag 16 Oktober 2020, 22:29
75 jaar vrijheid, 75 jaar vrede en vrijheid in Europa, en toch worden we nu bepaald bij onvrijheid en dwangmaatregelen door de overheid, in de strijd tegen het corona virus. Hoe gaan we daar mee om. Dat is moeilijk.
Vanaf de wende in 1989, jaar op jaar herdenken we in het AEL (Arbeids Erziehungslager) in Zöschen en meerdere plaatsen in Duitsland en natuurlijk jaarlijks op 19 april in kamp Amersfoort.
Ares Hooghuis, de tweelingbroer van mijn vader Jan, en broer van Johannes.
Drie zonen van onze grootouders, bijna alle drie opgepakt, ware het niet, dat Johannes werd gewaarschuwd door een Duitse officier, niet naar het dorp te gaan, omdat het daar niet pluis was.
Mijn moeder stopte vader Jan in de bedstee met de deuren dicht en ze zette een fles met een giftige substantie op de tafel.
Toen de Duitsers kwamen, is ze voor de bedstee gaan staan en heeft geroepen, dat pa een zeer besmettelijke ziekte had.
Ares dacht dat de razzia om onderduikers ging en dat was hij niet, waarop hij naar het dorp fietste. Daar werd hij eveneens gearresteerd. Ares was dus de enige van de familie die werd weggevoerd.
In gesprekken met oud gevangenen en meerdere publicaties w.o. ook dit Digitaal Monument, hebben we in al die jaren een beeld gekregen van de bizarre tijd die ze moesten doorstaan.
Herdenken zoals we gewend zijn, gaat heden niet.
Wat we wel kunnen doen is, bloemen leggen op de Stolperstein voor het huis waar Ares heeft gewoond. Dankbaar ook voor zijn beide broers, die ons als kinderen over Ares konden vertellen.
Velen van de teruggekeerden die op de namenlijst staan, heb ik gekend.
Al die nabestaanden wens ik sterkte op het moment van herdenken.
Pieter en Anna Hooghuis.
Pieter Hooghuis | Zaterdag 9 Mei 2020, 16:35
Speurend naar het oorlogsverleden van mijn vader kwam ik terecht in Bedum, Waar mijn vader zich verloofde met Lien Doornbos in juni 1943. Mijn vader Aat was actief in het verzet en heeft mogelijk samen opgetrokken met Pieter Doornbos. Die bij de grote razzia gevangen genomen werd en naar het PDA overgebracht en vandaar naar Duitsland. Heeft hij de oorlog overleefd? Dat wordt uit de iformatie op de site voor mij niet duidelijk.
Aad de Booij | Woensdag 6 Mei 2020, 17:40
Hallo,

Mijn naam is Jan Brouwer uit Hattem. Mijn grootvader Harm Brouwer uit Nieuwleusen ov.(gem. Dalfsen) heeft vermoedelijk samen met vele groninger gijzelaars als gevangene werk verricht in kamp Walbeck
(codenaam gazelle?) uit de verhalen beschreef hij (bij leven) het slaapadres boven het café. Hij is op dezelfde datum op transport gegaan vanuit Amersfoort als ik lees in de verslagen op deze site
Helaas vertelde mijn grootvader verder weinig van de werk/leef omstandigheden. na het overlijden ben ik in bezit gekomen van wat persoonlijke zaken met daarin schijfjes met een registratienummer, enkele namen op papier-snippers (ook uit groningen), een kort reisverslag van de terugreis etc. Ook is er enige correspondentie met NL. Graag zou ik in contact komen met mensen die me iets meer kunnen vertellen. Graag wil ik het verhaal van opa levend houden. wie zou me meer kunnen vertellen?
Jan Brouwer | Woensdag 6 Maart 2019, 16:49
Zeer informatieve website.Ben op zoek naar info over het werkkamp in Lippendorf , Borna.Mijn grootvader heeft hier 3 jaren gewerkt en in april gaat onze familie hier voor de 1ste keer op bezoek.
Veel sucses nog!!
Stijn Steegen | Zondag 10 Februari 2019, 18:30
Ha Henk,

Volgens de rouwadvertentie in NRC zou Jan Harmsen zijn overleden op 02-12-2005. Altijd leuk om tegenstrijdige berichten te lezen.

http://www.ancientfaces.com/person/jan-harmsen-visser/49205290

http://death-records.mooseroots.com/d/n/Jan-Visser

http://www.online-familieberichten.nl/zoeken.asp?sortpers=naam&voornaam=jan+harmsen&achternaam=visser&command=show&type=ovladv&view=zoek&id=258351&mes=Slechts%20één%20resultaat%20gevonden

Wellicht kun je er toch iets mee.

Groet,

Eddy
eddy | Zondag 21 Februari 2016, 21:02
Ha Henk,

Kwam zojuist een bericht van overlijden tegen van Jan Harmsen Visser. Hij overleed op 15-12-2005 in Long Beach.

Groet,

Eddy
Eddy | Zondag 21 Februari 2016, 20:54
« 1 2 3 »