Gastenboek

Schrijf iets in het gastenboek »

Er staan 37 berichten in het gastenboek.
« 1 2 3 »
Beste Henk,
Dank voor deze prachtige website / gedenk voor allen die de oorlog direct en indirect hebben meegemaakt.
Mijn vader Wim Scholtens heeft het overleefd, hij zat eerst in kamp Amersfoort, daarna in het dorp Walbeck en werkte iedere dag in de zoutmijn Gazelle, Niet alleen met "Haftlinge" uit Nederland, ook uit oa de Oekraine en Polen.
Hij is dit jaar overleden op 94-jarige leeftijd op 31 mei 2020. Hij kwam van origine uit Kloosterburen en was op weg naar school in Limburg, toen hij werd opgepakt, samen met vele anderen.
Ik wens dat mensen van de oorlog leren.
Deze website geeft veel goede informatie en achtergrond en maakt het ook persoonlijk.
Nogmaals zeer veel dank voor al je inzet.
Simone Scholtens | Vrijdag 16 Oktober 2020, 22:29
75 jaar vrijheid, 75 jaar vrede en vrijheid in Europa, en toch worden we nu bepaald bij onvrijheid en dwangmaatregelen door de overheid, in de strijd tegen het corona virus. Hoe gaan we daar mee om. Dat is moeilijk.
Vanaf de wende in 1989, jaar op jaar herdenken we in het AEL (Arbeids Erziehungslager) in Zöschen en meerdere plaatsen in Duitsland en natuurlijk jaarlijks op 19 april in kamp Amersfoort.
Ares Hooghuis, de tweelingbroer van mijn vader Jan, en broer van Johannes.
Drie zonen van onze grootouders, bijna alle drie opgepakt, ware het niet, dat Johannes werd gewaarschuwd door een Duitse officier, niet naar het dorp te gaan, omdat het daar niet pluis was.
Mijn moeder stopte vader Jan in de bedstee met de deuren dicht en ze zette een fles met een giftige substantie op de tafel.
Toen de Duitsers kwamen, is ze voor de bedstee gaan staan en heeft geroepen, dat pa een zeer besmettelijke ziekte had.
Ares dacht dat de razzia om onderduikers ging en dat was hij niet, waarop hij naar het dorp fietste. Daar werd hij eveneens gearresteerd. Ares was dus de enige van de familie die werd weggevoerd.
In gesprekken met oud gevangenen en meerdere publicaties w.o. ook dit Digitaal Monument, hebben we in al die jaren een beeld gekregen van de bizarre tijd die ze moesten doorstaan.
Herdenken zoals we gewend zijn, gaat heden niet.
Wat we wel kunnen doen is, bloemen leggen op de Stolperstein voor het huis waar Ares heeft gewoond. Dankbaar ook voor zijn beide broers, die ons als kinderen over Ares konden vertellen.
Velen van de teruggekeerden die op de namenlijst staan, heb ik gekend.
Al die nabestaanden wens ik sterkte op het moment van herdenken.
Pieter en Anna Hooghuis.
Pieter Hooghuis | Zaterdag 9 Mei 2020, 16:35
Speurend naar het oorlogsverleden van mijn vader kwam ik terecht in Bedum, Waar mijn vader zich verloofde met Lien Doornbos in juni 1943. Mijn vader Aat was actief in het verzet en heeft mogelijk samen opgetrokken met Pieter Doornbos. Die bij de grote razzia gevangen genomen werd en naar het PDA overgebracht en vandaar naar Duitsland. Heeft hij de oorlog overleefd? Dat wordt uit de iformatie op de site voor mij niet duidelijk.
Aad de Booij | Woensdag 6 Mei 2020, 17:40
Hallo,

Mijn naam is Jan Brouwer uit Hattem. Mijn grootvader Harm Brouwer uit Nieuwleusen ov.(gem. Dalfsen) heeft vermoedelijk samen met vele groninger gijzelaars als gevangene werk verricht in kamp Walbeck
(codenaam gazelle?) uit de verhalen beschreef hij (bij leven) het slaapadres boven het café. Hij is op dezelfde datum op transport gegaan vanuit Amersfoort als ik lees in de verslagen op deze site
Helaas vertelde mijn grootvader verder weinig van de werk/leef omstandigheden. na het overlijden ben ik in bezit gekomen van wat persoonlijke zaken met daarin schijfjes met een registratienummer, enkele namen op papier-snippers (ook uit groningen), een kort reisverslag van de terugreis etc. Ook is er enige correspondentie met NL. Graag zou ik in contact komen met mensen die me iets meer kunnen vertellen. Graag wil ik het verhaal van opa levend houden. wie zou me meer kunnen vertellen?
Jan Brouwer | Woensdag 6 Maart 2019, 16:49
Zeer informatieve website.Ben op zoek naar info over het werkkamp in Lippendorf , Borna.Mijn grootvader heeft hier 3 jaren gewerkt en in april gaat onze familie hier voor de 1ste keer op bezoek.
Veel sucses nog!!
Stijn Steegen | Zondag 10 Februari 2019, 18:30
Ha Henk,

Volgens de rouwadvertentie in NRC zou Jan Harmsen zijn overleden op 02-12-2005. Altijd leuk om tegenstrijdige berichten te lezen.

http://www.ancientfaces.com/person/jan-harmsen-visser/49205290

http://death-records.mooseroots.com/d/n/Jan-Visser

http://www.online-familieberichten.nl/zoeken.asp?sortpers=naam&voornaam=jan+harmsen&achternaam=visser&command=show&type=ovladv&view=zoek&id=258351&mes=Slechts%20één%20resultaat%20gevonden

Wellicht kun je er toch iets mee.

Groet,

Eddy
eddy | Zondag 21 Februari 2016, 21:02
Ha Henk,

Kwam zojuist een bericht van overlijden tegen van Jan Harmsen Visser. Hij overleed op 15-12-2005 in Long Beach.

Groet,

Eddy
Eddy | Zondag 21 Februari 2016, 20:54
Ik heb gelezen om me via deze pagina. Ik heb het gevoel dat dit deel van het verhaal bekend bij de woning vereniging Zöschen en boeken van Martin Papst. Echter, er was in de regio van een derde fabriek Merseburg. Kan iemand mij vertellen of in het werk van Wintershall AG in LüTZKENDORF (benzine plant) waren Nederlandse dwangarbeiders. Ik ben geïnteresseerd in informatie over dit werk. Hopelijk mijn vertaler vertaald dit correct! Contact: dasgeiseltal@t-online.de Bedankt voor de hulp!
matthias koch | Dinsdag 9 September 2014, 22:08
Interesante en informatieve site!

Mijn oom Evert Ekema wordt genoemd in de namenlijst. Maar hij
heeft geen broer die Bos heet zoals vermeldt in die lijst.
arjan | Vrijdag 22 Augustus 2014, 20:04
Beste Henk,
Via de site van de Merwegijzelaars kwam ik op jouw site terecht.
Ziet er verzorgd uit, mijn complimenten.

Hartelijke groet van Ad Paans zoon van Merwegijzelaar Cees Paans een goede vriend van jouw vader
Ad Paans | Zaterdag 16 November 2013, 21:25
Hallo, Ik vind het toch fijn dat mijn opa ieder jaar wordt herdacht. Mijn opa heb ik namelijk nooit gekent. En ik heb toch een sterk gevoel dat ik hem mis. Groeten Lia Snijder.
Sijbelina Margaretha Snijder | Vrijdag 15 Maart 2013, 12:59
heb het mail adres in het gastenboek bij geschreven
alberts | Zaterdag 23 Februari 2013, 20:30
wie heeft er nog informatie over mijn oom marinus alberts wij weten alleen dat zijn naam op de gedenk plaat voorkomt alles is welkom
alberts | Zaterdag 16 Februari 2013, 22:25
Thank you for the wonderful site. My father Johannes Maring was in
Amersfoort. I found his name on your list. There is so much we do not know of what happened and it is good to have a site where we can learn more. He has passed away several years ago. Much of my family is still in the Netherlands and MI, USA.
Thank you
Grietje (Maring) Swiontek | Vrijdag 8 Februari 2013, 17:31
Beste Henk me mail dee het niet
G. J helder dat is mijn overgroot vader
Hij is vorig jaar overleden
Marit | Zaterdag 15 December 2012, 17:03
« 1 2 3 »