Nieuws

Tv kijkerstip.

Zaterdagavond 4 mei direct na de herdenking op de Dam zal de NOS een documentaire vertonen op tv over de Merwedegijzelaars. Deze groep mannen deelden hun lot samen met een groep uit Beverwijk en Bedum en omstreek in Kamp Amersfoort en diverse kampen in Duitsland.

Henk Brondijk. | Maandag 15 April 2019, 19:24

Herdenking bevrijding van Kamp Amersfoort 19 april 2019

Jaarlijks wordt in Kamp Amersfoort de bevrijding op 19 april herdacht. Dit jaar staat in het teken van de slachtoffer van de razzia's in o.a. Beverwijk, Merwedestreek, Putten en Bedum. Dhr. Haan Bzn. uit bedum zal een krans leggen bij de Stenen Man. Dhr Tamminga uit Bedum zou ook zijn medewerking verlenen aan de kranslegging maar helaas is Dhr Willem Tamminga 8 maart 2019 op 93 jarige leeftijd overleden. U bent welkom  van 12.30 - 15.00 om de herdenking bij te wonen aan de Loes van Overeemweg 19, Leusden.

Henk Brondijk. | Vrijdag 15 Maart 2019, 12:13

Herdenkingsreis Zöschen.

Het onderstaande bericht heb ik ontvangen van Stichting Herdenking Deportaties 1944.

 

Omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat o.a. onze vaders op transport zijn gezet wil ik nog een keer een busreis organiseren;

 

Ik heb op onze Facebook pagina (van de Sichting Herdenking Deportaties 1944) het volgende geplaatst voor de busreis naar Zöschen, van 16 mei t/m 20 mei 2019 en dit wilde ik graag met je delen misschien is er nog animo bij de Goninger Gijzelaars!

 

Er hebben zich ongeveer ca. 20 reisgenoten al aangemeld. 

Dat houdt in dat de 5-daagse reis met 4 overnachting incl. ontbijt ca. € 400,00 bedraagt, maar wanneer er nog meer aanmeldingen komen gaat het bedrag naar beneden, dus zegt het voort! 

 

Maar delen mag natuurlijk ook!

 

Voorlopige  reisprogramma :

 

  • Donderdag; gaan we richting Merseburg, waar we 's avonds na het inchecken bij Hotel CheckInn, gaan eten bij een Chinees restaurant. (buffet)

 

  • Vrijdag en Zaterdag; een nog nader te bepalen dagtocht ( keuze uit Halle, Dresden, Meissen, Naumburg, Bemburg of Colditz)

 

 

  • Zondag om 12.00 uur Herdenking (* in Zöschen met een Internationaal gezelschap o.a. uit Rusland, Oekraine, Tsjechie, Polen, België, Italie, Nederland en Duitsland, aansluitend  koffie met gebak, lunch en 's avonds een buffet. (inclusief)

 

  • Maandag reizen we weer af naar Nederland.

 

(* Voor diegene die niet naar de herdenking gaan bestaat er de kans om zelf wat te plannen, bijvoorbeeld een bezoek aan Leipzig ( 28 km)of naar het grote winkelcentrum Nova Eventis www.nova-eventis.de.        in Güntersdorf (16 km).  

Beide goed te doen met openbaar vervoer of bij genoeg deelname met de bus.

 

 

 

H. Brondijk | Zondag 6 Januari 2019, 11:49

Stolpersteine in Ulrum.

In aanwezigheid van een grote groep belangstellenden heeft Günten Demnig maandag 8 oktober vijf Stolpersteinen gelegd voor de Ulrumers die slachtoffer waren van het regime van nazi Duitsland. Dit project was in handen van het 4-mei comité van Ulrum en is mogelijk gemaakt dankzij de finaciële steun van Gemeente de Marne. Klik hier voor de foto,s. Ook de slachtoffers van de Gemeente Bedum die slachtoffer waren van de razzia in 1944 hebben inmiddels een Stolpersteine gekregen. Klik hier voor de foto's van Bedum.

Henk Brondijk. | Zaterdag 13 Oktober 2018, 13:54

Struikelstenen voor Klaas Luidens en vier andere Ulrumers.

Maandag 8 oktober om 11.00 uur zal Günter Demnig de eerste struikelstenen leggen aan de Stationweg 2 in Ulrum voor het joodse echtpaar Lewi van Geuns en Rachel van Geuns-Cohen.

Zij werden in november 1942 gearresteerd en 23-11-1942 vergast in Auschwitz.

 

Daarna gaan we naar Marktstraat 7 om een struikelsteen te leggen voor Klaas luidens.

Klaas is 25-4-1944 in Winsum uit de bus gehaald als represaille voor de daden van het verzet,

en gedeporteerd naar Duitsland.  23-1-1944 is hij overleden in het arbeitserziehunslager van Zöschen ten gevolge van ontberingen.

 

Vervolgens gaan we naar Asingastraat 3 waar Jan Hendrik Lucas woonde en dan gaan we naar de Trekweg 24, daar woonde Jelle Hellinga.

Deze jongens werkten op de m.s. Gerdina. Het schip was door de Duitsers gevorderd en de bemanning werd gedwongen om door te varen. 30-9-1942 vertrokken ze van uit Borkum en raakten in het Huibertgat bij Schiermonnikoog een zeemijn. daar zijn Jan Hendrik en Jelle bij omgekomen.

 

Wilt u de ceremonie bijwonen dan bent u van harte welkom.

De organisatie is in handen van het 4 mei comité van Ulrum.

 

 

Henk Brondijk. | Zondag 16 September 2018, 12:00
« 1 2 3 4 5 »