Kamp Alpenrose, Peres

Zoek iedereen die in dit kamp gezeten heeft »

Naam van het Kamp: Alpenrose
Type Kamp: AEL ArbeitsErziehungLager
Straatnaam: Op een Landgoed
Plaats: Peres
Bundesland Sachsen
Geografische positie 24 km ten zuiden van Leipzig.
Zie de kaart bij Foto’s, Kaart De Kippe en Alpenrose.

Begindatum Woensdag, 25 oktober 1944.
Lopend van De Kippe.
Einddatum Woensdag, 18 April 1945
Bevrijding door de Amerikanen.

Al in de zomer zijn ze een aantal dagen tewerkgesteld voor de bouw van hun toekomstige kamp “Alpenrose” in Peres. Alpenrose is gelegen in bossen die het landgoed van een Duitse Baron omzomen. Het is een erg rustige omgeving, ver weg van de stank en het lawaai van de fabriek in Lippendorf bij De Kippe. (Boek Aanslag en Represaille blz. 138).

Vanaf september 1944 zijn ze regelmatig met de bouw van het kamp bezig.
Op zondag 22 oktober 1944 zijn 300 jongens vanuit De Kippe lopend naar het nieuwe onderkomen "Alpenrose" in Peres gegaan om de barakken in orde te maken.

Op blad 1 van Effektiv, uitgave 12 mei 1944, staan kruisjes bij twee datums waarop gebombardeerd werd op Böhlen en omgeving. Op 12 september 1944 kwam Elias de Bie om het leven bij de bouw van het kamp Alpenrose in Peres en op 22 februari 1945 kwam Gerrit Gerrits uit Emmen (Groninger groep) om het leven.

Zowel van het Kamp De Kippe als vanuit Alpenrose zijn de jongens hoofdzakelijk tewerkgesteld bij de “Böhlener Werke” van de ASW, de Aktiëngesellschaft Sachsische Werke. Puinruimen na de bombardementen was hun hoofdtaak.