Op 25 april 1944 werden in Bedum honderden jonge mannen opgepakt
en door de bezetter weggevoerd. Velen van hen keerden nooit terug.

Vorige persoon (A.G. Lergner) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.J. Maar)
hart

4 personen hebben Klaas Luidens in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Klaas Luidens
 
Geboren:Zaterdag 3 Juli 1920
Overleden: Dinsdag 23 Januari 1945 te Zöschen
Begraven: te Zöschen
 
Adres: A 290
Woonplaats:Ulrum
 
Klaas Luidens Blok hout uit het P.D.A. block 3 Klaas Luidensstraat te Ulrum Uit het informatiebulletin nr.35 van Kamp Amersfoort Kampkaart Amersfoort Met dank aan Peter van den Burg Met dank aan Peter van den Burg Advertentie 20 aug. 1945 Sterbeurkunde Klaas Luidens Marktstraat in Ulrum Grote belangstelling in Marktstraat. Günter voor de woning waar Klaas Luidens woonde.
 
Opgepakt bij de Razzia in Winsum, Bedum, Middelstum, Zuidwolde en omstreken van 25 april 1944 in de plaats Winsum-Obergum , uit de Marnebus gehaald.
 
Op dinsdag 26 april 1944 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Kontorist
Gevangenenr:984
 
Tussen 25 april 1944 en 7 juli 1944 werden een aantal gegijzelden vrijgelaten
Klaas Luidens is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Schkopau
Plaats, kamp: Zöschen, Lager
 
Persoonlijk verhaal:
 

Uit Aanslag en Represaille blz. 38: "Klaas Luidens werd met Jan Brondijk, Tobias Jan van Dijk en Jaap Homan uit de Marnebus gehaald. Jaap Homan werd de volgende ochtend in Groningen vrij gelaten".

In de laatste avond van hun verblijf in het P.D.A. hebben de Ulrummers hun naam op een balk van block 3 geschreven. Dit blok hout is 50 jaar in het bezit geweest van familie van Klaas Luidens, en is in 2011 terug gebracht naar het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. 

Toen de groep vanuit Schkopau weer verder moest, was Klaas te ziek om mee te reizen en zou later als hij weer wat beter was, de groep nareizen. Dat is echter niet gebeurd en Klaas kwam in het A.E.L. kamp in Zöschen terecht, een kamp van het slechste in zijn soort. Er was 1 waterkraan beschikbaar voor 2000 tot 3000 gevangenen. Het eten bestond uit 2 sneetjes brood en wat watersoep.

Op 23-01-1945 is Klaas overleden door ziekte en ondervoeding en is begraven door Polen in een veld waar in totaal 500 gevangenen begraven waren. Een groot deel hiervan is later herbegraven in het land van herkomst. 126 lichamen, waaronder Klaas luidens, zijn verast en zijn in urnen herbegraven naast het monument in het veld buiten Zöschen.

In Ulrum is een straat genoemd naar Klaas Luidens.


Vorige persoon (A.G. Lergner) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.J. Maar)