Nieuws

Herdenkingsmonument in Winsum

79 jaar na de razzia van 25 april 1944 is in navolging van Bedum, Zuidwolde en Middelstum nu ook een herdenkingsmonument in Winsum gerealiseerd.

Een verslag van de onthulling kunt u zien via Rtvnoord.oorlogsmonument-onthuld-in-winsum-dit-mag-nooit-worden-vergeten

en omroep Het Hogeland onthulling-razziamonument-winsum

Enkele foto's toegevoegd.

Henk Brondijk | Donderdag 27 April 2023, 10:20

Grote belangstelling voor de razzia in Winsum

Voor de lezing van Romke visser en Jan visscher over de razzia in Winsum was veel belangstelling.

Zie het artikel van de Wiekslag

Grote belangstelling lezing
Henk Brondijk | Donderdag 13 April 2023, 16:26

Onthulling herdenkingsmonument Winsum

UITNODIGING ONTHULLING HERDENKINGSMONUMENT GIJZELAARS 25 APRIL 1944

 

Winsum 23 maart 2023

Geachte (contactpersonen) nabestaanden, 

Graag nodigen we u uit om de onthulling van het herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de gijzelaars die zijn opgepakt bij de razzia van 25 april 1944 bij te wonen. Die zal plaatsvinden op 25 april a.s. om 15.00uur. Zie verderop in deze brief het programma voor die dag.

Wij willen u er nog graag op wijzen dat in de aanloop naar het onthulling van het monument een voordrachtavond zal worden georganiseerd op maandagavond 3 april. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Winsum-Obergum en het lokale gilde van dorpsgidsen.

De titel van de voordracht luidt:

 

"Ik stond op het punt om met de trein naar Groningen te gaan....."

De razzia van 25 april 1944, haar voorgeschiedenis en nasleep

 

Een tweeluik van Romke Visser, voorzitter Historische Vereniging Winsum Obergum, en Jan Visscher, oud-Winsumer.

 

Datum en tijdstip: Maandag 3 april 20.00 uur

 

Plaats: 'Op Maarhuizen', Maarhuizen 3, 9951TB te Winsum

 

Onthulling Herdenkingsmonument gijzelaars 25 april 1944

Programma op dinsdag 25 april a.s. 

 

14.00-15.00 uur Ontvangst van nabestaanden en genodigden in Café J&A Hoofdstraat 2b te Winsum (voormalig hotel Til).

15.00-15.30 uur Welkom door Romke Visser, voorzitter van de Historische Vereniging Winsum/Obergum en lid van de initiatiefgroep “Monument razzia 25 april 1944“

Voorafgaand aan de onthulling van het monument een korte toespraak van Piet Tuinman, nabestaande en lid van de initiatiefgroep “Monument razzia 25 april 1944“

Toespraak burgemeester Henk Jan Bolding, burgemeester van de gemeente Het Hogeland

Onthulling van het monument door de nabestaanden Janet Brouwer, Henk Brondijk en Piet Tuinman met kleinzoon Liam

Last Post gevolgd door 1 minuut stilte en het Wilhelmus

Uitleg symboliek van het monument door de beeldhouwer Natasja Bennink

  •  Aan het einde van dit officiële programma is er gelegenheid voor een drankje en een informeel samenzijn in Café J&A.
  •  Met de dorpsgidsen van Winsum hebben we afspraken gemaakt om 2 rondleidingen voor geïnteresseerden te organiseren. De wandeling gaat door historisch Winsum waarbij er speciale aandacht is voor de periode van de Duitse Bezetting. De eerste rondleiding start om 12.00 uur en de tweede rondleiding start om 16.00 uur. 
  • Als initiatiefgroep “Monument razzia 25 april 1944“ stellen wij het zeer op prijs als u kenbaar wilt maken dat wij op uw aanwezigheid mogen rekenen, en met hoeveel personen u van plan bent te komen. Graag ontvangen we uw reactie op beide uitnodigingen, dus voor zowel de lezingavond op 3 april als de onthulling van het monument op 25 april.
  • Ook zouden we graag van u willen weten of u en met hoe velen u deel wilt nemen aan één van de, door de dorpsgidsen georganiseerde, rondleidingen door Winsum. Mocht u overigens liever een algemene wandeling door Winsum-Obergum willen maken met onverwachte plekjes en verhalen, laat het ons dan ook even weten. 

De gevraagde informatie kunt u doorgeven aan Jan Visscher,  email: jan@sysdata.nl                                                                              

Met vriendelijke groeten,

De initiatiefgroep “Monument razzia 25 april 1944“

Janet Brouwer, Henk Brondijk, Jan Visscher, Romke Visser en Piet Tuinman.

 

 

 

Grote belangstelling lezing
Initiatiefgroep Winsum | Woensdag 22 Maart 2023, 09:35

Fietstocht, plaquette in Middeldsum.

Vijf mannen uit Middelstum, waaronder Henk Medema, zoon van oud gevangene Hindrik Medema, zijn met de fiets van Leipzig naar Middelstum gereden. Op 5 mei waren ze weer terug in Middelstum en hebben daar een plaquette onthuld ter na gedachtenis aan de mannen die tijdens de razzia zijn opgepakt op 25 april 1944. Hun verhaal over de tocht is te lezen op de volgende linken.https://www.facebook.com/pg/Fietsen-voor-Vrijheid-Leipzig-Middelstum-101403041399125/posts/ #mce_temp_url# en https://bert-koster.nl/2022/05/02/zuruck-nach-holland-op-zoek-naar-de-kern-van-fietsen-voor-vrijheid-leipzig-middelstum/

Klik hier voor een foto.

Henk Brondijk | Zondag 15 Mei 2022, 11:28

Initiatief realisatie Herdenkingsmonument gijzelaars 25 april 1944, Winsum.

Wij, Janet Brouwer, Henk Brondijk en Piet Tuinman, hebben op initiatief van oud-Winsumer Jan Visscher en met steun van de Historische Vereniging Winsum-Obergum het plan opgevat om een herdenkingsmonument te realiseren bij het voormalige hotel Til te Winsum. 

Dit monument is bedoeld ter nagedachtenis aan de 47 gijzelaars die op 25 april 1944  ter represaille, als gevolg van de liquidatie van onderluitenant der Staatspolitie, Jannes Luitje Keijer, te Bedum, zijn opgepakt en die vervolgens vanuit Winsum, eerst een aantal maanden in het beruchte kamp Amersfoort verbleven, om daarna op transport te worden gezet naar Duitsland, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden te werk werden gesteld, waarbij sommigen het leven hebben moeten laten. 

Uit eigen ervaringen merken wij dat deze periode zeer gevoelig ligt bij betrokkenen en nabestaanden. Bij velen werd er immers niet meer over gesproken, of de verhalen van de gijzelaars werden maar mondjesmaat gedeeld. Het is juist daarom dat wij voor de realisering van dit monument een hoge mate van zorgvuldigheid in acht willen nemen in relatie tot betrokkenen en nabestaanden.

Alhoewel wij als initiatiefgroep, in februari van dit jaar, toen we elkaar voor het eerst hadden ontmoet, het plan hadden opgevat om het monument al dit jaar te onthullen, is gebleken dat dan van een waardige plechtigheid en onthulling geen sprake zal zijn. Daarvoor moest nog het nodige werk worden verricht. Ook zou naar onze mening de verklaarde zorgvuldigheid die wij willen betrachten onder druk komen te staan. Een definitief monument kon in deze korte tijdspanne niet worden gerealiseerd. 

In het besef dat je een onthulling van het monument, waarbij we iedereen willen betrekken, maar één keer “goed” kunt doen hebben we besloten de onthulling van het monument te plannen voor 25 april 2023.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een eerste concept van het monument en is in goed overleg met de  eigenaar van voormalig hotel Til, een plaats bepaald. Ook willen we graag een educatief programma samenstellen voor basisscholen en het voortgezet onderwijs. Ook moet er natuurlijk worden nagedacht om de financiering van het monument te realiseren. Te denken valt aan mogelijke subsidiebronnen, de gemeente en donaties.

Inmiddels hebben we, de bij ons bekende nabestaanden, op de hoogte gebracht van ons initiatief, gebleken is echter dat we nog niet iedereen hebben kunnen bereiken. Graag komen we dan ook in contact met nabestaanden die geen brief van ons hebben ontvangen. Zij kunnen dit te kennen geven via emailadres: ptuinman@home.nl

OPDAT WE NIET VERGETEN!

Janet Brouwer, Henk Brondijk, Romke Visser, Jan Visscher en Piet Tuinman.

Voor de redactie: Nadere informatie is te verkrijgen bij Piet Tuinman Tel.0595-442601

 

Piet tuinman | Zondag 10 April 2022, 16:15
« 1 2 3 4 5 »